Begin Nu Een gedachte is een luchtbel.

Deel 2: Shen

Deze set oefeningen zijn goed om de shen te versterken, los te maken en te ontspannen. Goed voor het gebied nek/schouders. Deze oefeningen mogen ook weer 3,6 of 9 keer herhaalt worden.

1. Draai het hoofd en verleng de nek.

Ja/nee bewegingen met het hoofd. Adem in en beweeg hoofd naar beneden, adem uit beweeg hoofd recht vooruit. Adem weer in en beweeg het hoofd omhoog (niet te ver). Adem uit en beweeg het hoofd weer recht vooruit. Maak je nek eerst lang en beweeg het hoofd naar links, adem in. Beweeg het hoofd naar voren adem weer uit. Adem in beweeg het hoofd naar rechts en adem uit beweeg het hoofd weer naar voren enz. 

Wu-Chi

2. Openen Yin/Yang kant (open schouders/bovenrug, borst/keel).

Cirkel met de handen op heup hoogte één keer van binnen naar buiten om de drie spieren rond de schouderkop los te maken, zwaai de armen naar voren en pak de handen vast en verleng de schouderbladen, buig de nek mee naar voren. Maak de bovenrug wat rond. Adem in. Maak de handen los en beweeg de armen richting de heupen en maak weer een cirkel om de spieren te deblokkeren naar achteren. Zink, beweeg het bekken naar voren en stretch de voorkant van het lichaam tm de nek, terwijl de armen naar achteren hangen en de handen zijn weer ineen. Adem uit. En weer terug naar voren (werk vanuit de voeten in deze beweging, duw je voeten dieper de aarde in).

Wu-Chi

3. Optrekken schouders langzaam en snel.

Trek de schouders op in drie bewegingen en adem in: 1 schouders omhoog, 2 diafragma omhoog, 3 bekkengordel omhoog. Laat dan eerst het bekken terugzakken dan het diafragma en als laatste de schouders zakken (helemaal los!) Adem uit.

Daarna drie keer snel uitvoeren als een elastiekje, houdt de voeten aan de grond!

Wu-Chi

4. Duw de hand en draai de romp.

Element vuur: hart en dunne darm meridiaan wordt geactiveerd en aandacht voor longmeridiaan punt 1 en 2 en dikke darm meridiaanpunt 4 (element metaal).

Beide vuisten (zacht) op heupbotten zetten (=aanvangshouding). Breng re-vuist naar longpunten 1 en 2 (richting schouder). Adem in. Breng de vuist richting het hart en open de hand met de palm omhoog. Adem uit. Voorbij het hart spiraliseer de hand met de palm naar beneden en verleng het schouderblad en de romp mag meedraaien naar links. Laat de elleboog zakken en kijk in de palm van de hand en draai de romp terug en breng de hand zijwaarts terwijl je de hand volgt met je ogen en hoofd draait mee, adem in. Als de rechterhand zijwaarts is draai je die om en duw de hand naar buiten en kijk naar dikke darm punt 4. Duw de hand zijwaarts naar beneden en tegelijkertijd draait het hoofd terug. Adem uit. Zet de rechter hand weer als zachte vuist terug op de heup en nu hetzelfde met de linker hand.

Wu-Chi

5. Expanderen hart Chi.

Open het hart door de schouders zacht naar achteren te bewegen (adem in) kom omhoog en breng de armen omhoog, terwijl je zinkt, voorlangs met de palmen omhoog  (adem uit). Maak een schouderrol en kom weer omhoog (adem in), vouw de handen met de ruggen tegen elkaar en beweeg ze naar benenden (zink) adem uit. Laat afval Chi door de pinken de aarde in stromen. Kom omhoog (adem in) en breng de handen voor de chakra's langs omhoog. Maak een hartje van je handen bij het hart en breng die omhoog tot voorbij het derde oog en verspreidt de hart Chi om je heen. Armen bewegen zijwaarts uiteen. Adem uit en zink.

Wu-Chi

Einde deel 2.

Begin Nu © 2024