Begin Nu Een gedachte is een luchtbel.

Deel 3: Chi (wervelkolom)

Deze set oefeningen versterkt, versoepelt en verlengt de wervelkolom. Versterkt ons midden (onze kern) vult de Chi aan en laat deze onbelemmerd door ons heen stromen. Ook deze set mag 3,6 of 9 keer herhaalt worden.

1. Spiraliseren wervelkolom.

Je kunt deze oefening uitwendig (op spierniveau) laten draaien, je mag het ook in gedachten doen (visualiseren). Doe ze beide om het verschil voor jezelf te voelen.

Draai het stuitje 3x rechtsom rond, vervolgens lumbaal 3x, thoracaal 3x en tot slot de nek 3x rechts om( laat de Chi omhoog cirkelen). Bij de nek blijf je rechtsom draaien maar nu naar beneden sturend. Bij het stuitje terug aangekomen laat je de Chi rustig tot stilstand komen. Vervolgens hetzelfde linksom. Ademhaling is vrij.

Wu-Chi

2. Inhaken hemel.

Vouw de handen in elkaar en breng ze voor je lichaam langs omhoog, draai de handen om bij de keel (palmen richting de hemel) en breng ze verder omhoog. Adem in. Verleng de wervelkolom door in gedachten je hoofd op te hangen aan de hemel. Draai de handpalmen naar beneden(blijven zo de hele oefening). En breng ze voorlangs terug naar de Dan-Tian en zink (adem uit). Weer terug omhoog enz. Hoofd blijft opgehangen aan de hemel terwijl bij de neergaande beweging het stuitje zinkt. Ontspan de onderrug en laat hangen! Na 3,6 of 9 keer deze beweging eindig je deze beweging door bovenlangs de handen zijwaarts uiteen te bewegen naar beneden. Adem uit.

Wu-Chi

3. Draaiing tussen Ming-Men en achterhoofd.

Rechter hand ondersteunt het achterhoofd mee in de draaiing. Linker hand(handrug) ligt op Ming-Men (belangrijk acupunt van de nieren ligt tegenover de navel in het midden van de rug). Buig de knieën en houdt de knieën tijdens de hele oefening boven de voeten (dit opent de heupen!) en is beter voor de knieën. De draaiing start vanuit de romp dan draait de bovenrug, de nek en de ogen kijken mee in deze draaiing. Adem in. Draai terug: romp, bovenrug, nek en ogen. Begeleid het hoofd terug met de hand. Adem uit. Verwissel de handen en herhaal de beweging naar de andere kant.

Wu-Chi

4. Golfbeweging voor Yin en Yang.

Opent de Ren-Mai en de Du-Mai. Zink en beweeg het bekken naar voren en strek de romp naar achteren (de armen vallen naar achteren). Adem in. Duw jezelf vanuit de voeten omhoog, beweeg het bekken naar achteren en de romp valt naar voren en de armen zwaaien mee naar voren met de ruggen van de handen naar elkaar wijzend. Adem uit. Let op dat de nek ook mee gaat in deze beweging.

Wu-Chi

5. Haal de maan uit het water.

Open het hart door de schouders zacht naar achtern te bewegen (yin openen) Adem in. Met rechte rug naar voren ( yang openen). Adem uit. Haal de maan uit het water (visualiseer dat je de maan vast hebt). Duw de stuit in de aarde en rol wervel voor wervel omhoog en laat het maanlicht langs de binnenkant van de benen (yin) omhoog komen (adem in) de armen bewegen mee in deze visualisatie, dicht langs de voorkant van de romp omhoog, kijk door de handen en verspreidt het maanlicht om je heen. Adem uit.

Wu-Chi

Einde deel 3.

 

 

 

Begin Nu © 2024