Begin Nu Een gedachte is een luchtbel.

Qi omhoog/ beneden

De Opening (activeert Qi in het hele lichaam)

Basishouding (Wu-Chi)

Onderste Dan-Tian openen:

1. Draai de handen met de palmen naar de aarde, beweeg de handen 1 handlengte naar voren en achteren (vanuit de schouders), neem de Qi op en laat gaan op de ademhaling.(3x)

2. Draai de handen tegenover elkaar, pak de Qi-bal op en breng die naar de navel (omarm een boom). Buig de middelvingers een beetje en stuur de Qi in de navel naar de onderste Dan-Tian. Open Mingmen tegenover de navel op de rugkant naar de horizon.

3. Draai de handpalmen zijwaarts door naar de rug en omarm de Qi-bal, buig de middelvingers en stuur de Qi door Mingmen naar de navel. Open de borst.

Middelste Dan-Tian openen:

4.(Dabao(=punt gelegen een  handlengte onder de oksel vanaf de okselplooi, tussen de ribben, bij de vrouwen eindigt hier vaak de beugel bh) Draai de handpalmen met de palmen omhoog gericht, een handbreedte onder de oksel en steek met de middelvingers tussen de ribben(Dabao) en breng de Qi naar de middelste Dan-Tian (stuur Qi naar het hart en de longen), draai kleine cirkels met de middelvingers.

Bovenste Dan-Tian openen:

5. Beweeg de ellebogen naar achteren en breng de handen met de palmen op naar voren op schouderhoogte/breedte. Draai gelijk door en breng de armen voor je hoofd met de middelvingers gericht naar het punt tussen de wenkbrauwen, de armen ver voor je. Stuur Qi naar je 3e oog in de bovenste Dan-Tian,open het Jadepunt op je achterhoofd.(open dit punt naar de horizon)en laat de Qi doorstromen.

6. Open de armen zijwaarts vanuit de ellebogen, (open de borst) visualiseer de vingertoppen ver weg in de horizon.

7. In één scheppende beweging draai je de palmen om en breng de Qi mee boven je hoofd, breng de handen tegen elkaar boven het hoofd (strek je intern op naar de hemel).

8. Trek de handen van binnenuit naar beneden tot voor de borst (aandacht in het hart). Ontvang de hemelse Qi in je hart. (handen in bidpositie)

9. Voel de 3 Dan-Tians aanwezig in je lichaam.

DEEL 1: werkt voornamelijk op de onderste Dan-Tian (energie wordt uit verschillende richtingen opgenomen en versterkt onze organen en vernieuwt de energie in ons lichaam.

10. Vanuit bidpositie, draai de handen met de vingers naar voren gericht en beweeg de armen naar voren, open de vingers 1 voor 1 en begin bij de pink. Wijsvingers en duimen vormen een driehoek die gericht is naar de aarde. Draai de handen gelijk rechtop en open zijwaarts (gordijn openen en Qi naar binnen laten stromen).

11. Trek(=inademing) en duw beweging voorwaarts(=uitademing) 3x (beweeg vanuit de schouders)

12. Open(=inademing) en sluit(=uitademing) de borst door de handen één handlengte zijwaarts te bewegen en weer terug (schouderbreedte). Vingers wijzen omhoog.

13. Trek(in) en duw(uit) zijwaarts 3x (beweeg vanuit de schouders). Adem Qi in en duw Qi op uitademing naar buiten ver voor je .....

14. Breng de handen één handlengte omhoog(in) en omlaag(uit)(duw de handpalmen uit, voel de horizon)

15. Vanuit duwen ontspannen de handen (palmen zijn gericht naar de aarde). Schep de Qi en breng de handen zijwaarts omhoog (houdt de Qi-bal vast boven je hoofd)

16. Geef jezelf een warme, liefdevolle douche van energie (Qi) en adem deze in en uit. Op de volgende uitademing kam je de energie door je lichaam, alsof het transparant is en breng de handen naar de navel. Druk de middelvingers in de navel en denk aan Mingmen (openen naar de horizon). Cirkel de handen om het middel naar Mingmen en open je middel door je handen naar achteren te bewegen, druk op Ming/Men en denk aan je navel stuur de Qi naar voren.

17. Ontspan en buig de knieën, de handen gaan via de achterkant van je lichaam naar beneden langs de billen, benen, kuiten, hakken.(breng de Qi naar de aarde) Leg je handen op de voeten.

18. Beweeg vanuit Mingmen het lichaam naar voren, naar beneden, (voorvoet) en naar de achtervoet omhoog. Adem Qi in omhoog en voer de Qi af naar beneden op een uitademing.

19. Draai je vingers over je tenen naar binnenkant en neem Qi via binnenkant mee omhoog, langs scheenbenen, knieën naar de liezen door naar de navel. Verzamel de aardse energie in de onderste Dan-Tian. Druk de middelvingers in de navel en stuur Qi door naar Mingmen.

20. Wu-Chi : relax....

DEEL 2: werkt voornamelijk met de bovenste Dan-Tian

21. Breng de armen vanuit schouders/ellebogen/handen zijwaarts omhoog tot schouderhoogte. (Voel de Qi onder de hele arm). Trek/duw zijwaarts 3x met de schouders! zie deel 1. 

22. Ontspan de schouders en beng de handen 1 handlengte naar voren en weer terug tot 1 rechte lijn. (verzamel Qi en houdt de handen aan de horizon geplakt). Sluit(adem uit) en open(adem in) voel hoe het lichaam opent en sluit en beweeg armen langzaam naar voren op schouderhoogte/-breedte.

23. Breng de armen naar voren en trek en duw 3x voorwaarts ( zie deel 1).

24. Verzamel Qi één handlengte omhoog(inademing) en omlaag(uitademing). 3x in totaal. Ontspan daarna de polsen, daai de handpalmen naar elkaar(pak de qi bal) en breng die boven je hoofd.

25. Breng de Qi via je kruin (Bahui) in je hele lichaam en adem uit. Visualiseer je lichaam transparant en geef jezelf een warme douche van liefdevolle energie, adem diep in en uit.  

26. Laat op de volgende uitademing je handen zakken naar Yintang(3e oog tussen de wenkbrauwen), breng de middelvingers naar Yintang (ellebogen naar buiten gericht) en denk aan Yuzheng (achterkant hoofd tegenover Yintang). Stuur de energie ver door naar achteren. Open Yintang door de vingers langs de wenkbrauwen, over de oren naar Yuzheng(punt in het kuiltje onderkant schedeldak) te bewegen en denk /stuur Qi naar Yintang en open deze ver naar voren. 

27. Laat vingers via nek/wervelkolom zakken, vingers naar beneden gericht en ellebogen omoogwijzend. Stuur Qi door het hele wervelkanaal.(visualiseer dit).

28. Open de ellebogen (ontspan borst en schouders) en daai de handen over schouders onder de oksels door terug naar de ruggegraat. Pak zo hoog mogelijk de Qi op (duimen en wijsvingers liggen op de rug) en trek de qi door het wervelkanaal naar beneden naar Mingmen (punt gelegen tegenover de navel op de rug) dit punt is heel belangrijk voor de nieren energie! Druk op dit punt en stuur Qi naar de tegenovergelegen Dan-Tian, open de navel ver naar de horizon.

29. Cirkel de midelvingers naar de navel. Druk in de navel met de beide middelvingers en open Mingmen door qi te sturen. (ellebogen leiden de beweging).

30. Laat de handen via de liezen zakken, binnenkant bovenbeen, knieën, scheenbenen, tot de voeten (uitademing). Benen mogen buigen in deze beweging. Trek de kin in en breng Mingmen omhoog (cirkelbewegingen met ronde rug), naar voren, naar beneden, en weer omhoog 3x in totaal. (adem in omhoog en neem nieuwe energie op via de voeten naar Mingmen, adem uit naar voren en beneden (voer afval energie af via Mingmen door de voeten naar de aarde). Voeten staan plat op de grond en de handen rusten op de bovenkant van de voeten.

31.Draai je vingers langs je tenen naar de hakken, neem Qi via achterkant op en omhoog (adem in) langs kuiten/bovenbenen/billen en druk de middelvinges op Mingmen.(Neem Qi uit aarde omhoog naar Mingmen en stuur Qi met de middelvingers naar de onderste Dan-Tian). (adem uit). Cirkel de handen naar de navel en leg de middelvingers op de navel: aandacht onderst Dan-Tian. ontspan de handen naast lichaam en relax...

DEEL 3:  stimuleert de energie in de middelste Dan-Tian

32. Vanuit Wu-Chi houding breng je de armen diagonaal omhoog. Op schouderhoogte draai je de handpalmen omhoog en schenk warme Qi over je hoofd het lichaam in. (voel de innelijke glimlach in elke cel van je lichaam). Adem in en uit.

33. Op de volgende uitademing breng je de qi langs de oren tot voor je schouders naar beneden en draai de handpalmen naar voren, schouders zacht en ellebogen wijzen naar beneden, de vingers wijzen omhoog. (adem in)

34. duw de rechter hand naar voren(adem uit), ontspan je middel, de polsen en draai de pinken naar de aarde en draai je bovenlichaam naar links.(adem in) Heupen blijven naar voren wijzen en schep de qi mee naar links.

35. Zhongkui (= punt op je middelvinger, het tweede kootje). Op 90 graden leg je de duim op middelste kootje van je middelvinger. Buig de elleboog en cirkel je rechter hand over je linker schouder, draai tegelijkertijd je bovenlichaam terug.

36. Leg dan je middelvinger op Qihu(= punt in het midden van je sleutelbeen) en blijf drukken terwijl je linkerhand naar voren duwt. Schep de qi mee naar rechts met je linkerhand, herhaal voorgaande en druk ook hier met je linker middelvinger op Qihu. Houdt de oksels open!

37. Adem in...druk zachtjes op Qihu en Zhongkui(adem verse qi van het universum in), adem uit... laat de druk zachtjes los(afval energie eruit). 3x in totaal.

38 A. Ontspan de vingers, druk de onderarmen/handen naar voren, polsen tegen elkaar (lotusbloem, voel hoe de energie van het universum in jouw handen verzameld). Draai door tot bid positie voor de borst. (adem in)

38 B. Sluit de handen voor de borst, onderarmen horizontaal, draai met de vingertoppen kleine cirkels voor het hart, voel hoe de qi in je hart stroomt. (adem in en uit) Relax...

DEEL 4: de afsluiting, het verbinden van de 3 Dan-Tians

39 A. Vanuit bidpositie breng je de handen ver omhoog boven Bahui vanuit de enkels maak je je lang van binnenuit. (alsof je groeit)

B. Open de vingers één voor één (begin bij de pinken) en breng de armen zijwaarts uiteen. De handenpalmen wijzen naar voren en naar beneden tot bijna 1 rechte lijn.

C. Schep qi op met de pinken en draai de handpalmen omhoog, draai door omhoog tot schouderhoogte/-breedte.

D. Maak contact met Yintang en krom (nauwelijks zichtbaar) langzaam het eerste kootje van de middelvinger naar Yintang (3e oog). Doe dit langzaam en bewust (de energie neemt toe).(de armen cirkelvormig naar voren vanuit de schouders geopend)

40 A. Dabao: laat de elleboog zakken en breng de handen tot onder de oksels, palmen omhoog. Middelvingers raken Dabao en draai kleine cirkels met de middelvingers, zend Qi naar je hart en je longen of in het midden van je borst (middelste Dan-Tian).

B. Breng nu de handen in een schuine lijn naar achteren, Mingmen hoogte en vingers reiken tot ver in de horizon.

41. Cirkel je gestrekte armen op navelhoogte zijwaarts naar voren in een grote boog (draai vanuit je schouders). Breng Qi terug in de onderste Dan-Tian ( als een omhelzing). Breng de handen op elkaar. Voel je krachtig en ontspannen en Relax...

Als je deze serie dagelijks uitvoert, verbeter je je gezondheid en wordt je immuunsysteem versterkt, pure energie uit de natuur/ kosmos kan vrij door je heen stromen en geeft je energie voor de nieuwe dag.

veel plezier met deze serie!

Begin Nu © 2024