Begin Nu Een gedachte is een luchtbel.

Qi-Gong

Wat is Qi Gong?

Qi-Gong betekent: oefeningen doen om je vitale levenskracht/energie te versterken. In China noemen ze dit "Qi". Het zijn oefeningen gebaseerd op ontspanning, concentratie, meditatie, harmonie, ademhaling, lichaamsgerichte kracht en geestelijke kracht.

Qi-Gong bestaat uit rustige oefeningen die vloeiend, op het ritme van de ademhaling en met volledige aandacht, worden uitgevoerd. Soms ook afgewisseld met (energetische) massages om de energie beter te laten stromen in de drie belangrijkste krachten van het lichaam nl:

  • Shen = de hemelse kracht
    bv. Als het dak van een huis. Als het dak goed is, is het veilig en aangenaam vertoeven. Door een goed dak worden de muren en het fundament beschermd. Als het dak lekt wordt eerst de leefruimte aangetast en in latere instantie ook het fundament.
  • Qi = de mens
    bv. Als de muren en de inhoud van het huis. Het is de ruimte die je hebt gemaakt en kunt benutten voor hetgeen jij wenst. Je levensruimte.
  • Jing = aardse kracht
    bv. Als het fundament van het huis. Aan de muren of het dak kun je veel veranderen. Maar wat je ook doet, het huis zal niet langer bestaan dan zijn fundament. Daar begint de bouw van een goed huis.

Een heerlijke manier om te werken aan je gezondheid;
je goed voelen in je lijf!

Deze oefeningen zijn heerlijk om te doen en hebben een positieve uitwerking op onze gezondheid. Ze versterken het zenuwstelsel, de wervelkolom, spieren en gewrichten, verbeteren de lichaamshouding, het spijsverteringsstelsel, de ademhaling en geven daardoor ook meer energie en weerstand tegen allerlei ziekten en houden onze gezondheid op peil. Het evenwicht wordt verbeterd en de spieren en hersenen werken beter samen door coördinatie-oefeningen.

In China wordt Qi-Gong "acupunctuur zonder naalden" genoemd. Je leert met de kracht van je gedachten energie te sturen naar delen in je lichaam. Hierbij gebruikmakend van de meridiaanbanen in het lichaam die als "energetische rivieren" door ons lichaam stromen. De meridiaanbanen kenmerken zich door openingen die we acupunctuurpunten noemen. Door deze punten te stimuleren door bv. naalden of massage (drukpuntmassage/tuina), beïnvloeden we de energiestroom/Qi in deze meridianen zodat de Qi toeneemt of een energetische blokkade opgelost wordt. Bij een tekort aan Qi in het lichaam, of als de kwaliteit van de Qi niet goed is, of als de Qi-stroom op één of meerdere plaatsen wordt geblokkeerd, spreken we van een ziekte in het lichaam. In ieder modern ziekenhuis in China wordt Qi-Gong ingezet als therapie om chronische klachten te verminderen. Met deze informatie is het niet moeilijk te begrijpen dat Qi-Gong dé oefening is om de eigen energie op peil te houden of te verbeteren.

Begin Nu © 2024